Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Paneláky překvapily. Lidem poskytují štastný domov.

27.08.2015

Paneláky překvapily. Lidem poskytují šťastný domov

 

LIBEREC – Vývoj sídlišť a bytových domů na Liberecku se podařilo zdokumentovat Stavebnímu bytovému družstvu Sever. Výsledky unikátní dokumentační práce, kterou obohatily svými příspěvky i desítky Liberečanů, budou vystaveny od 29. srpna v Obchodním centru Forum. 

„Část expozice má věrnou podobu typického panelákového bytu s hnědou umakartovou kuchyní. Obyváku pak vévodí skříňová stěna z NDR a nepohodlná čalouněná sedací souprava,“ upřesňuje předseda družstva Petr Černý. Historie libereckých panelákových kolonií, kterou výstava uspořádaná k 50. výročí založení SBD Sever připomíná, se stane součástí výzkumného projektu Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. To pracujeme se s téměř dvaceti historiky architektury, urbanisty, památkáři, demografy a dalšími odborníky z muzejních i akademických pracovišť na pětiletém grantovém úkolu, jehož cílem je ukázat, že sídliště z panelů znamenají důležitý urbanistický, architektonický i historický fenomén.

 „Mají svou minulost, přítomnost a v mnoha případech i rozvojový potenciál a pro své obyvatele představují domov,“ dodává hlavní autorka projektu Lucie Zadražilová z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze s tím, že po letech jednostranné kritiky a odmítání v současné době zájem o sídliště znovu stoupá. V panelových bytech, které se staly součástí národního kulturního dědictví, žije spokojeně zhruba třetina Čechů.

Liberecká výstava zachycuje nejen vznik sídlišť a veřejných prostranství, ale i jejich proměny od 60. let minulého století po současnost. „Čerpali jsme ze soukromých archivů místních fotografů, ze starých pohlednic, kalendářů a knih,“ dodává Michal Buzek z pořadatelské agentury Elset. Součástí dobové bytové expozice je i retro vybavení domácnosti. „Sehnat plynový kotel tehdy byl nadlidský výkon a to, že si mohli lidé vybrat jen ze dvou druhů kachliček, se dnes dá jen těžko uvěřit,“ podotýká Černý.

Výstavu zahájí televizní postavičky Jů a Hele, Alexander Hemala a Petr Černý. Start a konec měsíční nostalgické přehlídky doprovodí společenská show a zábava pro děti. Ty si budou moci zkusit složit Rubikovu kostku, spojit řetěz z plastových céček nebo pohrát se stavebnicí Seva. Pro děti uspořádá SBD Sever ještě tradiční zářijový Dětský den ve Vesci.

 

 

Více o výstavě:

http://vystava.sbdsever.cz/

Další informace:

Petr Černý – 777 733 151

Zavolejte nám
Login