SBD Sever bude stavět také v Bažantí ulici Nové sídlo družstva doplní 15 malometrážních nájemních bytů

19.02.2015

V červnu roku 2012 schválilo shromáždění delegátů SBD Sever jako nejvyšší orgán družstva záměr výstavby polyfunkčního domu v centru Liberce v Bažantí ulici na pozemku, který předtím družstvo získalo do vlastnictví i s budovou bývalého sídla SD Jednota Liberec. Již v červenci 2012 byly zahájeny projektové práce.

Plánovaná výstavba, která měla probíhat v roce 2014 – 2015 byla odložena z důvodu neschválení architektonického návrhu budovy Statutárním městem Liberec. SBD Sever proto nechalo zpracovat několik architektonických návrhů vzhledu budovy a předložilo je radě architektů  Statutárního města Liberec k výběru. Odbor hlavního architekta města Liberec se přiklonil k jednomu z návrhů Ing. Arch. Zdeňka Gottfrieda a Ing. Arch. Petra Tučka. 

Po schválení architektonického návrhu v červenci 2014 vypsalo SBD Sever výběrového řízení na dodavatele projekčních prací. Od července 2014 na projekčních pracích pracuje společnost Storing spol. s.r.o. a v současné době již zpracovává poslední fázi projektové dokumentace, kterou je dokumentace pro provedení stavby. Předpokládaný termín vydání stavebního povolení je březen 2015. Výstavba objektu je proto plánována na roky 2015 - 2016. 

Objekt je projektován jako šestipodlažní o půdorysných rozměrech cca 21 x 13 m, výška objektu bude 20 metrů. V 1.NP je navrženo zákaznické centrum pro veřejnost a klienty družstva. Součástí tohoto zákaznického centra bude i pokladna pro klienty, která je koncipována jako samostatná místnost. Ve 2.NP a 3.NP budou umístěny ostatní kancelářské prostory SBD Sever. Jejich součástí bude například i konferenční sál s kapacitou 35 až 40 osob, místnosti pro vybudování archívu nebo místnost pro provoz serveru.
Ve 4.NP, 5.NP a 6.NP jsou navrženy bytové jednotky. V každém podlaží bude k dispozici 5 bytů s balkonem nebo lodžií. V každém z těchto podlaží jsou tři bytové jednotky 1+kk o velikosti 27m2 a 39m2 a dvě bytové jednotky 2+kk o velikosti 44 m2 a 53m2. Přístup do bytové části je řešen schodištěm a samostatným výtahem u severozápadní fasády. Bytová část má samostatný vstup přes zádveří z průjezdu pod objektem. Plochá střecha bude částečně využívána jako terasa.
U objektu bude k dispozici celkem 24 parkovacích míst, z nichž polovina bude určena pro využití nájemci bytů v objektu, druhá polovina pak pro správu a klienty SBD Sever.
Objekt bude i částečně podsklepen, přestože se při návrhu objektu a zpracovávání projektu nepočítalo s provedením sklepa. Důvodem je nečekaný a unikátní nález válečného krytu gestapa, o kterém neexistují písemné záznamy ani plány a byl objeven až při novém geologickém průzkumu pozemku. A to byly již v minulosti dva takovéto průzkumy provedeny.
Michal Bezucha, Petr Černý
+ fotografie 

Zavolejte nám
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login